Projekt sKaret zřejmě skončí

Poslanecká sněmovna podpořila zrušení sKaret.

V závěrečném třetím čtení poslanci podpořili celkové zrušení karty sociálních systémů, tj. tzv. sKaret. Projekt sKaret skončí v případě, že se schváleným návrhem bude souhlasit také Senát a podepíše ho prezident. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce ČR nyní připravují takové postupy, aby se případné změny odehrály maximálně plynule a co nejméně dotkly klientů.

Ze strany MPSV lze očekávat informace, jak by se s sKartami mělo dál naložit po případném finálním zrušení. To vše samozřejmě v návaznosti na skončení celého legislativního procesu.

V současné době nelze předvídat, kdy se tak stane.

 

Pokud návrh na zrušení sKarty schválí Senát a podepíše prezident, využije se při zrušení sKaret jeden ze tří následujících postupů:

  • Pokud lidé sKartu vlastní, dostanou od Úřadu práce ČR informativní dopis, kde se dozví, jak dál postupovat. Do té doby, než dojde ke změně systému, budou dávku dostávat i nadále prostřednictvím sKarty.
  • Pokud lidé sKartu nevlastní, dávky budou nadále pobírat stejným způsobem jako dosud.
  • Pokud lidé vlastní speciální sKartu pro zdravotně postižené, Úřad práce ČR je bude písemně informovat, kdy a jak dojde k výměně této sKarty za průkazku pro handicapované občany a navazující změně ve výplatě dávky.

 

K finálním změnám tedy dojde poté, co skončí celý legislativní proces. MPSV i ÚP budou o všem informovat také na svých webových stránkách - www.mpsv.cz a www.uradprace.cz.

Karta sociálních systémů byla zavedena od roku 2012 jako jeden ze způsobů výplaty dávek. Projekt sKarty v minulosti kritizoval mimo jiné Úřad pro ochranu osobních údajů, ombudsman či Národní rada osob se zdravotním postižením. Ke konci července ji mělo 277 222 lidí.

 

Projekt sKaret zřejmě skončí

Read more http://www.zivnostnik.cz/?cid=318359