Zásoby

Účtová třída 1 je vyhrazena pro zásoby, které se skladují a až při spotřebě, výdeji, prodeji apod. se účtují do nákladů.

Zásoby se člení na nakupované a na zásoby vytvořené v účetní jednotce, tj. zásoby vlastní výroby.

Oceňování

Zásoby se oceňují pořizovacími cenami (nakoupené), vlastními náklady, reprodukčními pořizovacími cenami (vyrobené v účetní jednotce) a reprodukčními pořizovacími cenami (v případech bezúplatného nabytí).

Ocenění přírůstků zásob na skladě je odlišné podle jednotlivých nákupů od různých dodavatelů, proto je nutné vybrat oceňovací techniku při vyskladnění, která nejvíce vyhovuje danému druhu zásob a popsat ji ve vnitropodnikové směrnici.

Pro výpočet ceny zásob se při vyskladnění do spotřeby nebo při prodeji užívají různé oceňovací techniky, jako je např. pevná cena, metoda FIFO a vážený aritmetický průměr.

Účetní jednotky nesmí měnit v průběhu účetního období způsoby oceňování. Změny vykonávané mezi účetními obdobími jsou přípustné jen z důvodu věrného zobrazení předmětu účetnictví. Tato zásada ale neznamená, že není možné v průběhu účetního období měnit úroveň oceňování, když je dodržována metoda oceňování.

O zásobách se účtuje průběžně způsobem A nebo periodicky způsobem B.

Způsob A

Průběžný způsob evidence zásob udržuje záznamy o nakoupených zásobách a o nákladech prodaných zásob na stále aktuální bázi. Z účetnictví je pak možné v průběhu účetního období kdykoliv zjistit stav zásob na skladě a jejich hodnotu v korunách. Skutečný stav se porovnává se stavem účetním povinně k okamžiku, ke kterému se sestavuje účetní závěrka. Při nákupech se průběžně účtuje o pořízení zásob na sklad, do prodejny, a do nákladů se zásoby účtují až při jejich výdeji, vyskladnění, prodeji apod.

V průběhu účetního období se složky pořizovací ceny nakupovaných zásob účtují na MD účtu pořízení materiálu 11x - Materiál nebo pořízení zboží 13x - Zboží.

Spotřeba materiálu se účtuje běžně na MD účtu 501 - Spotřeba materiálu, při prodeji materiálu na 542 - Prodaný materiál nebo při prodeji zboží na MD účtu 504 - Prodané zboží.

V průběhu účetního období se přírůstky zásob oceněné vlastními náklady účtují na MD příslušného účtu účtové skupiny 12x - Zásoby vlastní výroby se souvztažným zápisem na Dal účtů účtové skupiny 61x - Změny stavu zásob vlastní činnosti. Při vyskladnění zásob se účtuje opačně: na MD účtů účtové skupiny 61x - Změny stavu zásob vlastní činnosti a na Dal účtů účtové skupiny 12x - Zásoby vlastní výroby.

Způsob B

Periodický způsob evidence zásob nezajišťuje průběžné záznamy o pohybu zásob. Stav zásob a náklady spojené s vyskladněním, prodejem se počítají až na konci účetního období při fyzické inventuře. Tento způsob se užívá tam, kde účetní jednotka nepotřebuje v průběhu účetního období informace o stavu zásob. Tento způsob je náročný na fyzickou inventuru. Při nákupech se průběžně účtuje o pořízení zásob přímo do nákladů jako současný výdej (prodej) a na sklad, do prodejny se převádí až konečné zůstatky zásob při účetní uzávěrce zjištěné inventurou.

V průběhu účetního období se složky pořizovací ceny nakupovaných zásob účtují na MD přímo do nákladů v účtové skupině 50x - Spotřebované nákupy. Vnitropodnikové služby, které souvisejí s přepravou dodávek zásob, se aktivují. Aktivace materiálu, služeb a zboží se účtuje na MD účtů účtové skupiny 50x a souvztažně na Dal účtů účtové skupiny 62x - Aktivace.

Při uzavírání účetních knih se počáteční stavy příslušných účtů 11x - Materiál nebo pořízení zboží 13x - Zboží převedou na MD nákladových účtů 501 - Spotřeba materiálu a 504 - Prodané zboží. Konečný stav zásob se podle fyzické inventury zaúčtuje na MD příslušného účtu určeného ke sledování materiálu účtové skupiny 11x - Materiál nebo 13x - Zboží souvztažně s příslušným nákladovým účtem.

V průběhu účetního období se v účtové skupině 12x - Zásoby vlastní výroby neprovádí žádné účetní zápisy a účtuje se jen o vynaložených nákladech na výrobu na příslušných účtech účtové třídy 5.

Při uzavírání účetních knih se počáteční stavy zásob příslušných účtů skupiny 12x - Zásoby vlastní výroby převedou na MD účtové skupiny 61 - Změny stavu zásob vlastní činnosti. Konečný stav zásob podle fyzické inventury se zaúčtuje na MD příslušného účtu skupiny 12x - Zásoby vlastní výroby a souvztažně na Dal příslušného účtu účtové skupiny 61 - Změny stavu zásob vlastní činnosti.

O zásobách daných ke zpracování nebo skladování jiné účetní jednotce či zapůjčených mimo účetní jednotku musí být účtováno na analytických účtech s uvedením místa uložení.

O zásobách předaných účetní jednotce ke zpracování nebo skladování, vypůjčených a došlých organizaci omylem, se účtuje na podrozvahových účtech s uvedením druhu zásob a jejich ocenění.

Inventarizace zásob

Účetní jednotka může stanovit svým předpisem vždy pro příslušné účetní období normy přirozených úbytků zásob a též rozhodne o druzích materiálu, o kterých účtuje přímo do spotřeby, tj. bez zaúčtování na sklad, vždy však se zřetelem k tomu, že spotřeba materiálu vykázaná v účetní závěrce musí odpovídat skutečné spotřebě materiálu.

Inventarizaci provádějí účetní jednotky k okamžiku, ke kterému sestavují účetní závěrku jako řádnou nebo mimořádnou. Průběžnou inventarizaci mohou účetní jednotky provádět pouze u zásob, u nichž účtují podle druhů nebo podle míst jejich uložení nebo odpovědných osob, a dále u dlouhodobého hmotného movitého majetku, jenž vzhledem k funkci, kterou plní v účetní jednotce, je v soustavném pohybu a nemá stálé místo, kam náleží. Termín této inventarizace si stanoví sama účetní jednotka. Každý druh zásob a uvedený hmotný majetek musí být takto inventarizován alespoň jednou za účetní období.

Inventarizační rozdíly vyúčtují účetní jednotky do účetního období, za které se inventarizací ověřuje stav zásob. Může se jednat o manko v rámci normy, manko nebo škodu nad normu nebo přebytek. Mankem nejsou technologické a technické ztráty vznikající například rozprachem, vyschnutím v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (tzv. ztráty v rámci norem přirozených úbytků zásob).

Manka a přebytky zásob lze vzájemně vyrovnávat pouze tehdy, jedná-li se o manka a přebytky zásob, které vznikly ve stejném inventarizačním období prokazatelně neúmyslnou záměnou jednotlivých druhů, u kterých je tato záměna možná vzhledem k charakteru druhů zásob, například v důsledku různých rozměrů spojovacích materiálů nebo podobného balení zásob.

Inventarizaci podléhají i skutečnosti účtované v knize podrozvahových účtů. Na podrozvahových účtech se účtuje o zásobách předaných účetní jednotce ke zpracování nebo skladování, vypůjčených a došlých organizaci omylem s uvedením druhu zásob a jejich ocenění.

Účetní jednotka musí vypracovat směrnici k inventarizaci majetku, závazků a inventarizačním rozdílům.

 

Zásoby

Read more http://www.zivnostnik.cz/?cid=317272